Zika-viruksen leviämismahdollisuudet ovat huolestuttavan hyvät

20.02.2016 - Lukuaika 4 minuuttia
- Luonto ja maailma
Matti Vuento - Tietokirjailija, professori emeritus. - Kirjoittaja työskenteli pitkään biokemian professorina Jyväskylän yliopistossa.

Tautia levittävä keltakuumehyttynen on mestarillinen sopeutuja, joka saattaa olla leviämässä myös lauhkean ilmanalan maihin. Toistaiseksi virus kiertää ihmisen ja hyttysten välillä, mutta joitain raportteja on saatu sen leviämisestä myös seksin välityksellä.

Länsi-Afrikan ebolaepidemian laannuttua otsikoihin on päässyt uusi huolestuttava virus, Zika.

Yleensä vain oireettoman infektion tai vain lievän kuumetaudin (kuumetta, ihottumaa, särkyä) aiheuttava Zika-virus kuuluu flavivirusten sukuun, kuten myös keltakuumevirus ja denguevirus.

Zika-virus löydettiin Afrikasta vuonna 1947. Vuosina 1951–2006 sitä on esiintynyt pieninä epidemioina Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa. Ensimmäinen merkki viruksen leviämiskyvystä saatiin vuonna 2007, kun Zika-virus aiheutti suurehkon epidemian Mikronesiaan kuuluvalla Yapin saarella. Saaren 7 000 asukkaasta arvioitiin yli 5 000 saaneen tartunnan, ja sairastuneita oli noin 900.

Ensimmäinen merkki viruksen leviämiskyvystä saatiin vuonna 2007, kun Zika-virus aiheutti suurehkon epidemian Mikronesiaan kuuluvalla Yapin saarella.

Vuosina 2013–2014 Ranskan Polynesiaan kuuluvat saaret kärsivät merkittävästä epidemiasta, jossa 20 000 ihmistä sai Zika-virustartunnan. Tällöin lääkärit havaitsivat, että epidemian jälkeen esiintyi normaalia enemmän hermojuuritulehdusta eli Guillain-Barrén oireyhtymää, joka toisinaan johtaa eriasteisiin halvaantumisiin.

Polynesiasta virus hyppäsi Pääsiäissaarelle, Uuteen Kaledoniaan, Cookinsaarille, Salomonsaarille, Vanuatuun, Fidžisaarille ja Samoasaarille. Ensimmäiset tapaukset Amerikan mantereella havaittiin Brasiliassa viime toukokuussa. Nyt virus on levinnyt useisiin Etelä-ja Keski-Amerikan maihin Meksiko mukaan lukien.

Brasilian epidemia toi taas esille uusia piirteitä Zika-infektiosta. On voimakkaita epäilyjä, että raskauden aikana virus voi aiheuttaa sikiövaurioita, joista seuraa pienipäisyyttä. Pienipäisyyteen liittyy usein älyllinen jälkeenjääneisyys. Infektion yhteys pienipäisyyteen vaatii tosin vielä lisätutkimuksia.

Mexico News Daily -nettijulkaisun mukaan 16. helmikuuta mennessä Meksikossa oli havaittu 80 infektiotapausta. Tällä hetkellä uskotaan yli miljoonan ihmisen saaneen tartunnan Amerikan mantereella.

Epäillään, että kevään aikana Zika voi levitä Meksikon rajanaapureihin eli Yhdysvaltojen eteläisiin osavaltioihin. Kymmeniä tapauksia onkin jo esiintynyt Yhdysvalloissa, mutta tähän asti ne ovat olleet matkailijoiden mukanaan tuomia, eivät kotoperäisiä infektioita.

Helmikuun alussa maailman terveysjärjestö WHO julisti kansainvälisen hätätilan Zika-viruksen takia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on kehottanut raskaana olevia naisia harkitsemaan sellaisten matkojen lykkäämistä, jotka eivät ole välttämättömiä, jos matkakohde kuuluu Zika-viruksen leviämisalueisiin. Pelätään myös, että Rio de Janeiron kesäolympialaisiin lähtevät urheilijat ja matkailijat kuljettavat palatessaan virusta eri puolille maailmaa.

Hyttyset levittävät Zika-virusta. Mikä viruksen alkuperäinen isäntä on sitten ollutkaan, nykyään se kiertää ihmisen ja hyttysten välillä. Muutamia raportteja on ilmestynyt Zikan mahdollisesta leviämisestä seksin välityksellä tai äidistä sikiöön.

Kaikkia Zika-virusta levittämään kykeneviä hyttyslajeja ei ole selvästikään vielä kartoitettu, ja onkin selvää, että viranomaiset pitävät tätä virustulokasta tarkasti silmällä.

Tunnetuin levittäjä on keltakuumehyttynen (Aedes aegypti). Se on alun perin afrikkalainen hyttyslaji, joka on levinnyt kaupan ja matkustuksen myötä leveälle vyöhykkeelle päiväntasaajan molemmin puolin ympäri maailman. Menestyäkseen se tarvitsee lämpimän ilmanalan, mutta paha kyllä sen, kuten hyttysten yleensäkin, epäillään voivan sopeutua lauhkeaankin ilmastoon.

Washingtonista on löydetty useita talvia talvehtinut keltakuumehyttysten populaatio, kerrottiin American Journal of Tropical Medicine and Hygiene -lehdessä vuoden alussa. Euroopan tautien valvonta-ja ehkäisykeskuksen (ECDC) julkaisemien tietojen mukaan keltakuumehyttystä esiintyy Euroopan lähialueilla ainoastaan Mustanmeren itäpuolisella Venäjällä ja Georgiassa. Keltakuumehyttynen ei lennä pitkiä matkoja, joten viruksen eteneminen on johtunut sen kulkeutumisesta ihmisten mukana.

Keltakuumehyttynen ei ole ainoa Zikan levittäjä. Myös tiikerihyttynen (Aedes albopictus) voi toimia tässä tehtävässä. On tosin mahdollista, että tiikerihyttynen ei levitä virusta yhtä tehokkaasti kuin keltakuumehyttynen.

Tiikerihyttynen on kotoisin Intiasta ja Kaakkois-Aasiasta. Se on levinnyt Indonesiaan, osaan Madagaskaria, muutamiin päiväntasaajan valtioihin Afrikan länsiosassa, Brasiliaan, joihinkin Väli-Amerikan maihin sekä Yhdysvaltojen itärannikolle ja keskiosiin.

Euroopassa tiikerihyttynen on levinnyt Etelä-Ranskaan, Italiaan, useisiin Adrianmeren rantavaltioihin ja Krasnodarin seudulle Venäjällä. Satunnaiset esiintymät ulottuvat pohjoisessa Hollantiin asti. Tiikerihyttynenkin näyttää olevan mestarillinen sopeutuja ja kykenee talvehtimaan viileässä ilmanalassa toukka-asteella.

Tiikerihyttynen on kunnostautunut erityisesti dengueviruksen ja chikungunyaviruksen levittäjänä. Zika-virusta sen on todettu levittäneen ainakin Gabonissa Afrikassa vuonna 2007.

Kaikkia Zika-virusta levittämään kykeneviä hyttyslajeja ei ole selvästikään vielä kartoitettu, ja onkin selvää, että viranomaiset pitävät tätä virustulokasta tarkasti silmällä. Sen leviämismahdollisuudet ovat huolestuttavan hyvät.

Suomeenkin on tullut pari Zika-virusinfektiota kantavaa matkailijaa. Meillä Zika-epidemiat ovat kuitenkin epätodennäköisiä. Rokotetta Zika-virusta vastaan ei vielä ole. Paras keino välttyä infektiolta on olla matkustamatta Zika-viruksen esiintymisalueille. Jos matkustaminen kuitenkin on välttämätöntä, on suojauduttava hyttysten pistoilta.

 
 

Matti Vuento

Tietokirjailija, professori emeritus. - Kirjoittaja työskenteli pitkään biokemian professorina Jyväskylän yliopistossa.
 

Kommentit

Uutistamo

Kirjaudu tai luo tunnus Uutistamoon
Twitter- tai Facebook-tunnuksillasi

Facebook Twitter

Uutistamo ei lähetä viestejä Facebookiin tai Twitteriin puolestasi.