Ympäristö ja terrorismi luovat uusia haasteita kehitystaloustieteen tutkimukselle

26.10.2015 - Lukuaika 3 minuuttia
- Maailmanpolitiikka
Amartya Sen - Filosofian ja taloustieteen professori, Thomas W. Lamont -professuurin haltija - Harvardin yliopisto

Nobel-palkittu taloustieteilijä Amartya Sen Harvardin yliopistosta kirjoittaa Uutistamossa, mitä mieltä hän on tämän hetken suurimmista kestävän kehityksen haasteista. Kirjoitus on tehty YK:n kehitystaloustieteen tutkimuslaitoksen, UNU-WIDERin, 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Kun UNU-WIDER perustettiin vuonna 1985, sain mahdollisuuden päästä mukaan vastaperustetun instituutin tutkimushankkeisiin. UNU-WIDER on itsenäinen akateeminen tutkimuslaitos, joka toimii osana Yhdistyneiden Kansakuntien yliopistoa. Helsingissä sijaitseva tutkimuslaitos on kerännyt tunnustusta kansainvälisesti ja on nykyään maailman johtava kehitystaloustieteen keskusteluareena.

UNU-WIDERin perustamisen aikoihin suurimmat haasteet kehityskysymyksissä liittyivät maailmanlaajuiseen köyhyyteen sekä laaja-alaiseen sosiaalisen ja taloudelliseen epäarvoisuuteen. Esimerkiksi sukupuolen ja yhteiskuntaluokan asettamat rajoitteet ihmisten elämässä nähtiin keskeisinä haasteina.

UNU-WIDERin perustamisen aikaan myös eroavaisuudet kansakuntien välillä – sekä joidenkin suurten kansakuntien, kuten Kiinan, Intian ja Brasilian sisällä – olivat isoja. Osaa näistä eriarvoisuuden ja köyhyyden haasteista ratkotaan nykyisin sellaisilla tavoilla, joiden löytämiseen ja kehittämiseen UNU-WIDERin 30 vuoden aikana tekemä tutkimustyö on vaikuttanut merkittävästi. Vaikka näiden haasteiden ratkomisessa on edistytty, vielä on paljon tehtävää. On tärkeää, että tutkimuslaitos keskittyy jatkossakin pitämään köyhyyteen ja eriarvoisuuteen liittyvät ongelmat käytännön toimenpiteisiin johtavan tutkimuksen WIDERin agendalla.

Yksi ajankohtainen maailmanlaajuinen ongelma on ekologisen tasapainon hauraus. Tämä liittyy olennaisesti esimerkiksi ilmaston lämpenemiseen. Tietoisuus ympäristöön liittyvistä uusista haasteista on lisääntynyt laajasti viimeisten vuosikymmenten aikana.

Etsittäessä ratkaisuja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi väläytetään yhä useammin mahdollisuutta hyödyntää ydinvoimaa. Tämä ”ratkaisu” kuitenkin luo uusia ongelmia, kuten mahdolliset ydinonnettomuuden riskit, ydinvoiman sabotaasi ja ydinmateriaalien mahdollinen päätyminen järjestäytyneen terrorismin käsiin varkauksien kautta. Kestävä energia on paljon aiempaa enemmän esillä ja kaipaa kipeästi uutta tutkimusta.

Samanaikaisesti terrorismin tuhoava vaikutus uhkaa maailman talouksia ja yhteiskuntia. Aivan omanlaisiaan ongelmia luovat huonosti suunnitellut yritykset taistella terrorismia vastaan.

Kaiken kaikkiaan kestävän ja epäoikeudenmukaisuutta vähentävän kehityksen haasteita ovat niin nämä uudet ongelmat kuin myös vanhat vastoinkäymiset. UNU-WIDER:n perustamisen juhlavuosi on hyvä hetki tarkastella, mitä ovat ne asiat, joihin käytännön toimenpiteisiin johtavan tutkimuksen tulisi kiinnittää ensisijaisesti huomiota juuri nyt.

Kirjoittajasta:

Amartya Sen on Nobel-palkittu taloustieteilijä, joka on vaikuttanut laaja-alaisesti ja pysyvästi talouden ja filosofian tieteenaloihin sekä laajemmin yhteiskuntatieteisiin. Sen on uransa aikana omistautunut hyvinvoinnin taloustieteeseen eli taloudellisten linjausten tarkasteluun siitä näkökulmasta, millaisia vaikutuksia niillä on yhteisöjen hyvinvointiin. Parhaiten hänet tunnetaan nälänhädän syiden parissa työskentelystä. Senin tutkimustyö on johtanut käytännön ratkaisujen kehittämiseen, joiden avulla voidaan ennaltaehkäistä tai rajoittaa todellisia sekä koettuja ruoan puutteen seurauksia.

UNU-WIDER_logo_top (1)
Juhlistaakseen kehitystaloustieteen tutkimuksen 30-vuotista taipaletta, UNU-WIDER järjesti kolmepäiväisen tapahtuman, joka koostui esityksistä, keskustelusta ja väittelyistä. Mapping the Future of Development Economics –konferenssi pidettiin Helsingissä 17.–19 syyskuuta 2015. Konferenssin yhteydessä järjestetyn yhdeksännentoista vuosiluennon piti tekstin kirjoittaja, taloustieteen Nobel-palkittu Amartya Sen, joka on yksi UNU-WIDERin perustajista.

Amartya Senin luennon voi katsoa täältä

Konferenssin paneelikeskustelut voi katsoa täältä

 
 

Amartya Sen

Filosofian ja taloustieteen professori, Thomas W. Lamont -professuurin haltija - Harvardin yliopisto
 

Kommentit (2 kpl)

 • Pekka Laurikainen - 26.10.2015 | 14:17 -

  Mielenkiintoinen ja akuutti aihe. Tämän kohdan voisi ehkä ottaa pois:

  ”Nämä alla olevat kappaleet jotenkin erillisinä. Jos kirjoittajasta tekstin saisi kuvan viereen ja italicsilla tuon konferenssitekstin italicsilla tms:”

   

  Samaa mieltä?

  2
  0
  • Uutistamo-tiimi - 03.11.2015 | 18:35 -

   Hei,

   Sivuillamme oli julkaisun aikaan tekninen vika, jonka vuoksi ylimääräisiä tekstipätkiä näkyi lukijoille mutta ei ylläpidolle. Häiriö saatiin onneksi korjattua pikaisesti.

   -Uuitstamo tiimi

    

   Samaa mieltä?

   0
   0

Uutistamo

Kirjaudu tai luo tunnus Uutistamoon
Twitter- tai Facebook-tunnuksillasi

Facebook Twitter

Uutistamo ei lähetä viestejä Facebookiin tai Twitteriin puolestasi.