Yleistajuista tutkimusta viikoittain – Uutistamon alkutaival

18.01.2015 - Lukuaika 3 minuuttia
- Suomalainen yhteiskunta
Uutistamo-tiimi

Jos tietyn aihealueen tutkija on paras tietolähde sen taustoittamiseen, miksi tutkijoita siteerataan niin vähän mediassa? Mikseivät tutkijat voisi kirjoittaa itse?

Näistä kysymyksistä nousi Uutistamon idea.

Alkoi kehitystyö kohti verkkosivustoa, jolla julkaistaisiin tutkijoiden yleistajuisia analyyseja ja kommentteja ajan uutisista ja ilmiöistä. Markus Kaila ja Heidi Kaila käynnistivät projektin, sittemmin tiimiin tulivat mukaan Reetta Eiranen ja Susanna Lindgren. Yhtenä esikuvana toimi australialainen The Conversation. Uutistamon pilottisivusto avattiin loppuvuodesta 2013, ja analyyseja julkaistiin kevään ja kesän mittaan lisää.

Vuosi 2014 oli Uutistamossa täynnä aloittamisen huumaa, kokeiluja, kasvukipuja ja parhaimmillaan iloisia onnistumisen tunteita. Syksyllä pääsimme tavoitteeseemme: nyt Uutistamolla on tarjota lukijoilleen uusi asiantuntijateksti viikottain.

Tämän vuoden ensimmäinen juttumme, viime viikolla julkaistu THL:n erikoistutkijan Timo Kauppisen napakka kommentti Yksin asuvia ei tarvitse surkutella, on 23. Uutistamo-teksti. Seuraavat tekstit ovat jo työn alla.

Kirjoittajat ja aiheet ovat vaihdelleet tiedemaailman laidalta toiselle. Uutistamossa on kirjoitettu muun muassa maailmanluokan urheilutapahtumista ja niiden lieveilmiöistä Sotshissa ja Brasiliassa, seurattu Euroopan taloustilannetta ja Skotlannin itsenäistymispyrkimyksiä sekä ravisteltu Suomen Nato-keskustelua. Kiitos kaikille kirjoittajillemme rohkeudesta, ajasta ja paikoin myös kärsivällisyydestä.

Professori Martti Koskenniemen TTIP-sopimusta käsittelevä analyysi Investointisuoja loukkaa demokratiaa oli luetuin juttumme viime vuonna. Sosiaalisessa mediassa tekstiä jakoivat muun muassa kansanedustajat ja toivomme, että mediassa muuten melko vähän käsitelty aihe sai Uutistamon kautta enemmän julkisuutta.

Koneen säätiöltä saatu tuki on Uutistamolle tärkeä, ja sitä on käytetty projektin käynnistämiseen, pyörittämiseen ja markkinointiin. Tiimin panos on vapaaehtoistyö, jota tehdään rakkaudesta lajiin. Projektin ympärille on viime vuonna perustettu myös yritys.

Sen lisäksi, että olemme mainostaneet Uutistamoa tutkijoille ja tuttavillemme, aloitimme maksullisen Facebook-mainonnan. Facebook-sivustomme on saanut jatkuvasti uusia tykkääjiä, ja odotamme innolla tuhannen Uutistamo-fanin rajapyykin täyttymistä. Twitterissäkin pyrimme aktivoitumaan, sillä sosiaalinen media on tärkein väylä näkyvyyden lisäämiseksi.

Tavoitteena keskustelevuus ja vaikuttavuus

Kehitysideoita ja -tarpeita riittää ja sitä myöten myös työtä ja haasteita. Kevään aikana julkaisemme sivuston uudella graafisella ilmeellä ja samalla siirrymme pois niin sanotusta beta-vaiheesta.

Syksyn 2014 aikana etsimme tiimiimme freelance-editoria ja saimme 50 laadukasta hakemusta tehtävään. Kiitos kaikille paikkaa hakeneille! Vuoden alusta lukien toimitussihteerin nimikkeellä töitä on tehnyt Tiiamari Pennanen. Tiiamari on valmistunut viestinnästä Helsingin yliopistosta ja työskentelee vapaana editoijana ja toimittajana. Tiiamarilla on monipuolinen viestintä- ja media-alan työkokemus Helsingistä ja Lontoosta. Tiiamarin astuttua editorin puikkoihin jää tiimille aikaa luotsata projektia eteenpäin.

Haluamme parantaa sivuston interaktiivisuutta, jotta lukijamme pääsevät näppärämmin osallistumaan keskusteluun tutkijoiden avaamista aiheista. Toivomme myös, että pystymme tekemään Uutistamon julkaisemasta asiantuntijatiedosta entistä saavutettavampaa päättäjille ja poliitikoille.

Ennen kaikkea haluamme lisätä lukijoiden ja tutkijoiden mielenkiintoa Uutistamoa kohtaan, jotta palvelustamme rakentuu elävä lisä suomalaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Onnistuaksemme kehitystyössä parhaalla mahdollisella tavalla haluamme ehdottomasti kuulla kaikki ideat, kritiikit, palautteet ja mieleenjuolahdukset, joita sivustomme herättää. Ota siis yhteyttä: info@uutistamo.fi!

Erinomaista alkavaa vuotta toivottaa,
Uutistamo-tiimi

 
 
 

Kommentit

Uutistamo

Kirjaudu tai luo tunnus Uutistamoon
Twitter- tai Facebook-tunnuksillasi

Facebook Twitter

Uutistamo ei lähetä viestejä Facebookiin tai Twitteriin puolestasi.