• Videopelit voivat auttaa meitä ymmärtämään historiallisia muutoksia

  11.11.2016 - Lukuaika 5 minuuttia
  - Helsingin yliopisto Kulttuuri ja viihde

  Tietyt videopelit antavat pelaajilleen mahdollisuuden leikitellä menneisyydellä ja haastavat pohtimaan erilaista historiaa. Ne herättävät kysymyksen siitä, mitkä osat historian kertomuksista vetoavat ihmisiin ja miksi.

  Ylva Grufstedt - Historia ja Digital Humanities - Tohtorikoulutettava - Helsingin yliopisto
 • Kirjan lukeminen saa uusia muotoja

  13.10.2016 - Lukuaika 4 minuuttia
  - Helsingin yliopisto Kulttuuri ja viihde Mediat ja teknologia

  Perinteistä kirjaa kutsutaan usein fyysiseksi, vaikkei e-kirjankaan lukeminen tapahdu aineettomasti. Minkälaisia merkityksiä lukijat liittävät erilaisiin kirjamuotoihin?

  Anna Kajander - Tohtorikoulutettava, Kansatiede/Digital Humanities - Helsingin yliopisto
 • Tähdet, kuolema ja kuolemattomuus

  18.08.2016 - Lukuaika 4 minuuttia
  - Kulttuuri ja viihde

  Lemmy Kilmister. David Bowie. Prince. Alkuvuonna tapahtuneet musiikkitähtien kuolemat ovat koetelleet faneja, täyttäneet sosiaalisen median ja moninkertaistaneet artistien levymyynnin. Suru-uutiset ovat myös ennakoineet yhden aikakauden loppua.

  Janne Poikolainen - VTT, tutkija - Nuorisotutkimusverkosto
 • Huumori on muutakin kuin viatonta ilottelua

  04.08.2016 - Lukuaika 4 minuuttia
  - Kulttuuri ja viihde

  Kulttuurimme keskeinen vaatimus on, että kaikelle pitää voida nauraa. Yksilöllinen huumorintaju ei ole sattumanvaraista, vaan reaktiomme vitseihin kertovat tavastamme olla ihmisiä. Huumorintaju voi olla myös väärässä.


  Jarno Hietalahti - Yhteiskuntatieteiden tohtori, apurahatutkija - Jyväskylän yliopisto / Erich Fromm Institute Tübingen
 • Euroviisujen politisoituminen ei ole vain pettyneen Venäjän katkeraa tilitystä

  24.05.2016 - Lukuaika 3 minuuttia
  - Kulttuuri ja viihde Maailmanpolitiikka

  Venäjä lähti kevään Euroviisuihin kovin odotuksin ja taloudellisin panostuksin. Laulaja Sergei Lazarovin tähdittämä, näyttävä lavashow olikin ennakkosuosikki monella veikkauslistalla. Kolmannen sijan jälkeen Venäjällä on selitetty viisutappiota Euroviisujen politisoitumisella.

  Pia Koivunen - Tutkijatohtori - Tutkijakollegium, Tampereen yliopisto
 • Keiden perinteitä tulisi vaalia?

  09.05.2016 - Lukuaika 4 minuuttia
  - Kulttuuri ja viihde

  Museovirasto kokoaa parhaillaan luetteloa siitä, mikä on suomalaista aineetonta kulttuuriperintöä. Vastaavasti Euroopan Unioni nimeää jäsenmaista eurooppalaisia kulttuuriperintökohteita, joilla on ”symbolista eurooppalaista merkitystä”. Mikään asia tai paikka ei ole automaattisesti kulttuuriperintöä, vaan ne valitaan ja nimetään sellaisiksi. Valintoihin kiinnittyy monenlaisia motiiveja ja politiikkaa.

  Tuuli Lähdesmäki - FT, YTT, dosentti, akatemiatutkija, Jyväskylän yliopisto - EUROHERIT
 • Tiede on pop

  18.04.2016 - Lukuaika 4 minuuttia
  - Kulttuuri ja viihde

  Tiede on yhä enemmän esillä kirjallisuudessa, elokuvissa ja tv-sarjoissa. 2000-luvulla fiktiiviset tutkijat eivät enää ole pelkästään maailmasta vieraantuneita erakkoja tai suuruudenhulluja Frankensteineja, vaan moniulotteisia hahmoja hyveineen ja paheineen.

  Esa Väliverronen - Professori - Helsingin yliopisto, sosiaalitieteiden laitos
 • Murha kiinnostaa, viihdyttää ja myy

  14.04.2016 - Lukuaika 4 minuuttia
  - Kulttuuri ja viihde

  Pitkään on puhuttu ”dekkaribuumista”, mutta kahden buumivuosikymmenen jälkeen voi sanoa, että rikoskirjallisuuden suosio on vakiintunut Suomessa. Juonivetoinen, arvoituksen ympärille rakentuva kirjallisuudenlaji on tehnyt pitkän matkan halvalla tuotetusta massaviihteestä monimuotoiseksi luettavaksi, joka kiihdyttää fyysisesti ja älyllisesti. Nykyajan dekkari tarttuu yhteiskunnallisiin epäkohtiin ja kyseenalaistaa vallitsevia asenteita.

  Paula Arvas - FT, tietokirjailija
  Voitto Ruohonen - FT, YTM, sanomalehti Iitinseudun päätoimittaja - sosiologisen kirjallisuudentutkimuksen dosentti Itä-Suomen yliopisto
 • Mosambik arvostaa vallanpitäjille räksyttäviä muusikoitaan

  29.01.2016 - Lukuaika 4 minuuttia
  - Kulttuuri ja viihde Maailmanpolitiikka

  Vapautta kritisoida vallanpitäjiä on suojeltu Afrikassa jo kauan ennen länsimaisia ihmisoikeusjulistuksia – kunhan kritiikki on esitetty runollisessa muodossa. Musiikin kaupallistuminen uhkaa toisinaan ilmaisunvapautta enemmän kuin yksivaltiaat.

  Janne Rantala - Kulttuuriantropologian tohtorikoulutettava Itä-Suomen yliopistossa filosofian tiedekunnassa. - Vieraileva tutkija Afrikan tutkimuksen instituutissa Eduardo Mondlanen yliopistossa Maputossa.
 • Digitaalisuus tekee fiktiosta kaikkien omaisuutta

  14.01.2016 - Lukuaika 4 minuuttia
  - Kulttuuri ja viihde Mediat ja teknologia

  Uusi Star Wars: The Force Awakens -elokuva on herättänyt keskustelua siitä, kuinka tarinakaavoja ja henkilöhahmoja kierrätetään uudelleen ja uudelleen. Star Wars -saaga onkin esimerkki kehityksestä, jossa fiktiivisen teoksen tai maailman elementit ymmärretään sisältöinä, jotka voivat vapaasti vaeltaa ja siirtyä teoksesta toiseen, esimerkiksi videopeleistä romaaneihin ja takaisin.

  Hanna-Riikka Roine - FL, väitöskirjatutkija - Tampereen yliopisto
 • Kilpaurheilun uusi laji: tietokoneella pelaaminen

  25.11.2015 - Lukuaika 3 minuuttia
  - Kulttuuri ja viihde

  Digitaalisten pelien pelaaminen kilpailullisesti on Suomessa verrattain uusi ilmiö. ”Elektroninen urheilu” on viime aikoina kasvattanut suosiotaan, organisoitunut ja ammattimaistunut.

  Marjaana Kojo - YTM, yhteiskunnallisten aineiden lehtori - Keuda
 • Onko vappu vain irrallisten perinteiden juhla?

  29.04.2015 - Lukuaika 4 minuuttia
  - Kulttuuri ja viihde

  Vapun juhlinnan syyt ja juhlijat tuntuvat toisistaan irrallisilta. Vappu on työläisten ja opiskelijoiden karnevalistinen kevätjuhla, jolla vanhaa talvea työnnetään syrjään. Kesän voitto talvesta symboloi myös ammatillista jatkumoa, jossa nuoret osaajat pyrkivät pyyhältämään vanhojen ohi. Kevätkarnevaalien rituaaliperinteet ulottuvat jopa keskiaikaan asti. Lue lisää

  Niko Noponen - VTT, TM - Lukion opettaja, Kuopio
 • Miksei televisio ole vielä kuollut?

  11.02.2015 - Lukuaika 5 minuuttia
  - Kulttuuri ja viihde

  Perinteisen television hiipumista on povattu jo pitkään. Netflixin kaltaisten nettitelevisiopalvelujen piti viimeistään lyödä naula arkkuun. Finnpanelin uusimman raportin mukaan suurta muutosta suomalaisten television katselussa ei silti viime vuonnakaan tapahtunut.

  Jukka Kortti - Talous- ja sosiaalihistorian dosentti, Helsingin yliopisto - Televisiotutkimuksen dosentti, Aalto-yliopisto
 • Populaarikulttuuri muokkaa käsityksiämme menneisyydestä

  12.12.2014 - Lukuaika 4 minuuttia
  - Kulttuuri ja viihde

  Elämme teknologisessa murroksessa, jossa meitä ympäröivä viihdekulttuuri muuttuu kaiken aikaa vaikuttavammaksi. Tämä murros ei ole ongelmaton eikä historiaton. Populaarikulttuuri ammentaa monin tavoin menneisyydestä ja muokkaa samalla meidän käsityksiämme siitä. Menneisyys on osin muuttunut kulutushyödykkeeksi. Esimerkiksi Pink Floydin, The Rolling Stonesin ja U2:n edustamassa areenarockissa nämä kehityskulut tiivistyvät.

  Kimi Kärki - Historian, taiteen ja kulttuurien tutkimuksen laitos, Turun yliopisto
 • Bilettäminen on sosiaalisuuden janoa

  14.10.2014 - Lukuaika 4 minuuttia
  - Kulttuuri ja viihde

  Biletystä pidetään usein yhteiskunnalle ja politiikalle tarpeettomana sivuseikkana. Tosiasiassa se on tärkeä sosiaalinen rituaali. Se kuvaa ilmaisuvoimaisesti, millaisia sosiaalisia tapoja ja ihanteita nuoret suomalaisaikuiset elämäänsä haluavat. Yöstä ei haeta pelkkää juopumusta tai seksisuhteita, vaan ihmiset etsivät yhteisöjä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta, joita päiväelämä yksilökeskeisine instituutioineen ei pysty tarjoamaan.

  Antti Maunu - VTM (väit.) - Sosiaalitieteiden laitos, Helsingin yliopisto
 • Sotshi – imagon kiillotusta ja pintapuolista boikotointia

  31.01.2014 - Lukuaika 3 minuuttia
  - Kulttuuri ja viihde Maailmanpolitiikka

  Helmikuun alussa käynnistyvät Sotshin talvikisat tuovat olympialaiset toista kertaa Venäjän maaperälle. Edellisellä kerralla kisat urheiltiin silloisen Neuvostoliiton pääkaupungissa Moskovassa kesällä 1980. Moskovan ja Sotshin kisoilla on monia yhdistäviä tekijöitä, mutta yksi lienee ylitse muiden: olympialaisten boikotointi.

  Pia Koivunen - Tutkijatohtori - Tutkijakollegium, Tampereen yliopisto

Uutistamo

Kirjaudu tai luo tunnus Uutistamoon
Twitter- tai Facebook-tunnuksillasi

Facebook Twitter

Uutistamo ei lähetä viestejä Facebookiin tai Twitteriin puolestasi.